Aluminium op staal lassen, kan dat?

Uncategorized

Aluminium op staal lassen

Lassen is een effectieve en efficiënte methode om verschillende metalen met elkaar te verbinden. Ook kunt u door te lassen aluminium aan de meeste metalen bevestigen. Alleen aluminium aan staal lassen is niet heel eenvoudig. Bij het lassen van staal op aluminium zijn de verbindingen heel bros. U krijgt dus geen stevige verbinding. Is er een oplossing voor dit probleem? Of zijn er speciale technieken die het mogelijk maken om aluminium op staal te lassen? Het antwoord op deze vragen leest u in dit blog.

Oplossing: gebruik speciale overgangsstukken

Moet u iets van aluminium vastlassen aan staal? Dan is dit knap lastig. Daarom kunt u beter gebruik maken van een overgangsstuk. Bimetalen overgangsstukken bestaan uit twee delen:

  1. Een deel gemaakt van aluminium
  2. Een deel gemaakt van metaal

Het overgangsstuk plaatst u tussen het staal en het aluminium. Hierbij last u aluminium aan aluminium en metaal aan staal. Zo creëert u dankzij het bimetalen overgangstuk wel een stevige verbinding tussen staal en aluminium.

Oplossing: een coating aanbrengen

Een andere oplossing is het aanbrengen van een aluminiumcoating op het staal. Dit kan door middel van dompelcoating of door het solderen van het aluminium op het staal. Ook is het een optie om staal de coaten met zilversoldeer. Na het coaten kan het aluminium hieraan gelast worden. Hierbij moet u wel oppassen dat u niet door de coatinglaag heen gaat tijdens het lassen.

Speciale technieken

Normaal gesproken wordt booglassen gebruikt om aluminium aan metaal te verbinden. Bij staal werkt dit dus niet en ontstaan er brosse verbindingen. Door andere lastechnieken te gebruiken is het eventueel wel mogelijk om aluminium op staal te lassen. Deze technieken zijn:

  • Rollen
  • Explosielassen
  • Wrijvingslassen
  • Afbrandstuiklassen
  • Warm druklassen

Dus wilt u aluminium laten lassen? Dan kan dat! Want aluminum op staal lassen is zeker mogelijk met de juiste techniek.

Heeft u in dit blog het antwoord gevonden op uw vraag? Laat het weten via het contactformulier.

Comments are closed.