Alles over bomen snoeien

Tuin

Bomen snoeien: hoe moet dat?

Niet elk seizoen is geschikt

Hoe vaak en hoeveel u een boom moet snoeien is volledig afhankelijk van het type boom, de grootte en het bloeiseizoen. Vaak wordt aangeraden om te snoeien in de winter of het vroege voorjaar om schade door infectie te verminderen. In sommige gevallen kunt u ook halverwege de zomer te snoeien als de bomen in volle bloei staan ​​om dode of zwakke takken gemakkelijk te vinden. Meer weten over het snoeien van bomen? Lees verder!

Hoe u bomen moet snoeien

Zorg ervoor dat u verantwoord aan de slag gaat met het snoeien van bomen, zowel voor uzelf als voor de boom in kwestie. Hoe u dit precies doet, leest u in het volgende stappenplan:

  1. Zorg ervoor dat uw snoeigereedschap scherp en schoon is.
  2. Inspecteer de boom grondig op dode en geïnfecteerde takken.
  3. Zoek de plaatsen waar u wilt snoeien.
  4. Begin met de dunnere takken met een diameter van minder dan 2,5 cm.
  5. Snijd de tak schuin iets voorbij de ‘kraag’.
  6. Dicht de open wonden indien nodig na het snoeien.

Nazorg voor bomen en takken

Als u een tak heeft afgeknipt, is het soms goed om deze af te dichten om ‘bloeden’ van de open wond te voorkomen. Hiervoor kunt u verschillende op petroleum gebaseerde producten gebruiken. U kunt ook kiezen voor natuurlijke alternatieven. Zo zijn er producten met ingrediënten als collageen en aloë-gel die sapverlies tegengaan.

Wanneer niet snoeien?

Het veiligste seizoen om uw bomen te snoeien is de lente, wanneer de bomen in bloei staan, of herfst, wanneer ze hun blad verliezen. Bij sommige leibomen moet u echter een deel van het jaar snoeien vermijden. U kunt bijvoorbeeld geen eikenbomen snoeien van maart tot oktober, anders neemt de kans op verwelking van de eiken toe. Meer weten over het snoeien van bomen? Neem contact met ons op!

Comments are closed.