Waar moet u op letten als u een chalet laat bouwen?

Tuin

Aandachtspunten bij een chalet laten bouwen

In Nederland zijn we natuurlijk gewend aan bouwen met bakstenen. Maar bouwen met hout is natuurlijk ook een uitstekende mogelijkheid. Zo zijn er steeds meer mensen die hun eigen chalet (laten) bouwen. Een chalet is bijvoorbeeld ideaal als mantelzorgwoning, (tweede) woonhuis of als gastenverblijf. Nog wat voordelen: u kunt een chalet helemaal op maat laten bouwen en ze zijn verrassend betaalbaar. Bovendien is hout energiezuinig, licht en zorgt het voor een gezond leefklimaat. Overweegt u ook om een chalet te laten bouwen? In dit blog vertellen we waarop u dan moet letten.

Waarom een chalet laten bouwen?

Hout is een fantastisch bouwmateriaal voor chalets. En hout is goedkoop en duurzaam. Houten chalets zijn geschikt voor vele toepassingen. U kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als gastenverblijf, mantelzorgwoning, woonhuis, vakantiehuis, tuinhuis, atelier of kantoor. En: een houten chalet ziet er gewoon geweldig uit!

Moderne chalets

Bij een houten chalet hoeft u niet meteen te denken aan een blokhut-achtig huisje dat in het bos staat. U kunt een chalet tegenwoordig laten bouwen in de stijl, vorm en maat die u wenst. Of dat nu traditioneel, modern of eigentijds is. Wat u naast de stijl vooral zelf moet bepalen is waarvoor het chalet bedoelt is. Is het chalet een luxe schuur waarin u uw gereedschap en grasmaaier opruimt? Of wil u het chalet gebruiken als woonhuis? Let wel dat er dan soms een vergunning van de gemeente voor nodig is.

Chalet als karaktervol woonhuis

Een houten chalet leent zich uitstekend als woonhuis. Door de energiezuinige eigenschappen van hout zijn uw stookkosten laag. Hout stabiliseert bovendien de luchtvochtigheid, waardoor het leefklimaat verbetert. Mensen met onder andere astma en allergie├źn kunnen hiermee hun voordeel doen. En daarna is het kiezen geblazen. Wilt u een serre, sauna, of zelfs een volledig uitgeruste keuken? Het kan allemaal. Tot aan de afwerking toe met stucwerk of plaatmateriaal.

Chalet als mantelzorgwoning

De stap van een chalet als woonhuis naar een mantelzorgwoning is niet groot. Doordat de bevolking vergrijst en we meer aangewezen zijn op de zorg van familie en/of vrienden, kiezen steeds meer mensen voor het laten bouwen van een chalet als mantelzorgwoning. Het is een perfecte manier om de zorg voor uw naaste in een vertrouwde omgeving uit te voeren. Het plaatsen van een mantelzorgwoning is eenvoudig en vergt in de meeste gevallen geen vergunning van de gemeente.

Advies over het laten bouwen van een chalet

Bovenstaand hebben we u een idee gegeven van wat er allemaal mogelijk als u een chalet wilt laten bouwen. Wilt u precies weten wat het beste bij uw situatie past? Dan adviseren wij u om naar een deskundig tuincentrum te gaan. Zij kunnen u alles vertellen over het laten bouwen van een chalet en of u wellicht een vergunning nodig heeft.

Comments are closed.