Keratoconus en starburst

Gezondheid

Stervormige lichtstrepen in een lichtbron

Wie de oogaandoening keratocnus heeft, kan – vooral ’s nachts – last hebben van het zien van lichtstrepen in lichtbronnen, zoals autolichten en licht in staartlantaarns. Die lichtstrepen noemt men starburst. Lees hieronder meer over wat keratocnus is en wat starburst is.

Wat is keratoconus?

Keratoconus is een erfelijke aandoening van het hoornvlies (cornea). Je merkt pas in de puberteit dat je eventueel keratoconus hebt. Het start met een plaatselijke verdunning van het hoornvlies aan één oog, waardoor het hoornvlies naar voren wordt geduwd door de oogdruk. Zo ontstaat een uitpuiling in de vorm van een conus. Meestal volgt het andere oog ook met de vorming van een minder ernstige vorm van keratoconus. Keratoconus komt bij ongeveer 1 op de 400 mensen voor.

Starburst

Mensen met keratoconus kunnen last krijgen van het zien van starburst. Je ziet dan stervormige uitstraling rond bijvoorbeeld lichtbronnen. Starburst zie je meestal in het donker en vooral bij felle lichtbronnen, zoals autolampen of lantaarnpalen. De lichten stralen dan stervormig uit vanuit het midden van de lichtbron. Starburst kan het autorijden bemoeilijken en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Hoewel ze op elkaar lijken, ziet starburst er iets anders uit dan de halo’s (ronde kringen) die soms rond lichten verschijnen. Ze zijn evengoed vervelend om te zien en vertroebelen het zicht.

Starbust in vele vormen

Starburst kan verschillen in grootte: sommige mensen zien grotere starbursts dan anderen. Soms zijn starbursts transparanter en bestaan ze slechts uit fijne stralen, terwijl andere starburst weer dichter is en de lichtbron volledig afdekken. Soms wijzen de stralen van starburst langer in één richting dan bij een andere, en sommige gevallen zijn de starburst stralen dikker dan andere.

Starbust overdag?

Ook overdag kan starburst zich voordoen. Bijvoorbeeld als het donker en grijs weer is, en auto’s met de lampen aan rijden. In het algemeen geldt wel dat starburst zich het minst voordoet op heldere dagen, omdat het zonlicht de pupil in het oog dan kleiner maak en waardoor het gezichtsvermogen algemeen verbetert. Sommige mensen met keratoconus zeggen overigens dat ze ook overdag last hebben met autorijden door bijvoorbeeld dubbelcontouren, wazig zien en verlies van contrastgevoeligheid. Zelfs bij de beste lichtomstandigheden.

Zie jij ook starburst?

Zie jij ook starburst? Laat je ogen dan controleren bij een in keratoconus gespecialiseerde opticien.

Meer blogs lezen over gezondheid? Je vindt ze hier.

Comments are closed.