Stappenplan om een horeca bedrijf te starten

Horeca

Regels van de overheid

Wilt u een horeca bedrijf starten? Dan krijgt u met regels van de overheid te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regels voor hygiëne en brand, maar ook aan vergunningen voor alcohol en muziek. Om hierbij niets te vergeten, is een stappenplan om een horeca bedrijf te starten onontbeerlijk. Lees hieronder de stappen die wij voor u opstelden.

1. Schrijf uw horecabedrijf in bij de KVK

Als horeca ondernemer, dient u zich in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Deze geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. Die geeft u een omzetbelastingnummer en een BTW identificatienummer. U kunt zich pas inschrijven bij de KVK als u een huur- of koopcontract heeft van het pand waarin u uw horecaonderneming gaat vestigen.

2. Controleer het bestemmingsplan

U kunt uw horeca bedrijf alleen op de door uw gewenste locatie vestigen, wanneer dit toegestaan is volgens het bestemmingsplan van de gemeente. Indien dit niet het geval is, dient u bij uw gemeente te vragen om een wijziging van het bestemmingsplan.

3. Vraag vergunningen aan

Om een eigen horeca bedrijf te starten, heeft u diverse vergunningen nodig. Vraag in ieder geval een exploitatievergunning horeca bedrijf aan bij uw gemeente en ga na of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Zoek ook uit of u andere vergunningen nodig heeft, zoals een terrasvergunning.

4. Werk volgens de HACCP

Bereidt u eten en drinken? Dan dient u te werken volgens de HACCP. Dit is een veiligheidsanalyse. Hiermee voorkomt u dat de veiligheid van het eten in gevaar komt. U kunt een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. Hiermee voldoet u direct aan de wet. U kunt ook zelf een HACCP plan opstellen. Deze wordt beoordeeld door de NVWA. Een goede hygiëne begint met een veilige vloer. U vindt hier meer informatie over horecavloeren die aan alle voedselveiligheidseisen van de HACCP voldoen.

5. Vergeet deze stappen niet

Wanneer u succesvol wilt ondernemen en niet onverwacht voor vervelende verrassingen wilt komen te staan, vergeet dan de onderstaande stappen niet:

  • Vraag een ontheffing Alcoholwet aan
  • Zorg dat uw horecabedrijf brandveilig is
  • Schrijf u in in een register van de NVWA
  • Houd u aan de geldende personeelsregels
  • Controleer de toegestane openingstijden
  • Controleer de milieuregels
  • Vraag toestemming voor muziek

Heeft u extra tips over het opstarten van een horeca bedrijf? Geef ze ons door via het contactformulier.

Comments are closed.