De correcte installatie van zonnepanelen

Wonen

Een betrouwbare zonnepanelen-installateur vinden

Wilt u zonnepanelen laten leggen op uw dak? Dan wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat de panelen deugdelijk worden ge├»nstalleerd en dat er veilig wordt gewerkt. Er zijn veel cowboys die denken snel geld te kunnen maken, maar hierbij slechte kwaliteit leveren en onverantwoorde risico’s nemen. In dit blog vertellen wij u waar een betrouwbare zonnepanelen-installateur aan voldoet.

Veilig werken op het dak

Het laatste dat u wilt is natuurlijk dat een zonnepanelen-monteur van het dak afvalt. Om dit te voorkomen dient een valbescherming te worden gebruikt. Hiervoor kan een collectieve valbeveiliging als een RSS-systeem (een hek dat in de dakgoot kan worden geplaatst) of een steiger die de val van een monteur kan breken, worden geplaatst. Is deze beveiliging niet over de hele breedte van het werkgebied toepasbaar? Dan is ook een individuele valbescherming noodzakelijk om veilig te kunnen werken. De monteur draagt dan een harnas waarmee hij met een touw aan een vast punt gezekerd is.

Deugdelijk materiaal

Omdat elk dak anders is, is het lastig om een uniforme werkwijze vast te leggen. Schoorstenen, dakkapellen en schaduw van bijvoorbeeld een boom bepalen mede op welke plek de zonnepanelen worden geplaatst voor het beste rendement. Ook waar kabels het huis binnenkomen verschilt enorm: vanwege de inrichting van de woning, waar de omvormer komt te staan tot aan de plaats van de meterkast. Daarom wordt bij het stellen van kwaliteitseisen vooral gekeken naar de deugdelijkheid van het materiaal. Zijn de kabels dik genoeg om het vermogen aan te kunnen en is de mantel dik genoeg om het een jaar of 25 uit te houden?

Controle in de praktijk

Om grip te houden op de kwaliteit, is het van belang dat monteurs regelmatig worden bijgeschoold om ze op de hoogte te houden van de laatste kwaliteitseisen. Maar ook om regelmatig controles uit te voeren hoe ze dit in de praktijk uitvoeren. Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken tussen veilig werken en een onverantwoord risico nemen. Elkaar scherp houden is nodig om ongelukken te voorkomen.

Zelf zonnepanelen laten installeren

Wilt u zelf zonnepanelen laten installeren en er verzekerd van zijn dat er veilig wordt gewerkt? Ga dan altijd in zee met een gerenommeerde installateur. Dan bent u verzekerd van een correcte aansluiting en monteurs die goed op de hoogte zijn van de veiligheidsprotocollen.

Meer weten over zonnepanelen? Lees dan ook dit blog over het nut van zonnepanelen.

Comments are closed.