Wat is natuursteen polijsten?

Wonen

Hoe werkt polijsten?

Natuursteen vloeren staan prachtig in ieder interieur. Toch vragen ze wel wat onderhoud, wilt u lang van de vloer kunnen genieten. Zo kan het voorkomen dat de vloer na verloop van tijd dof wordt of krassen heeft gekregen. Dan doet u er goed aan om de vloer te polijsten. Lees hier wat polijsten is en welke soorten vloeren geschikt zijn om te polijsten.

Wat is polijsten?

Een ongepolijste vloer vertoont oneffenheden in het oppervlak. Bij het polijsten van natuursteen wordt de vloer weer vlak gemaakt. Dit gebeurt door de vloer te schuren. Dit gebeurt in verschillende fases. Bij de eerste fase wordt een grove schuurkorrel gebruikt. Bij de volgende fases gebruikt u steeds een fijnere korrel tot u het gewenste resultaat heeft bereikt. Na het polijsten is de vloer weer glad en glanzend, zonder krassen en vlekken. Bij kalksteenhoudende natuursteenvloeren kunt u de vloer nog laten kristalliseren. Dit zorgt voor extra glans en extra bescherming.

De voordelen van natuursteen polijsten

Polijsten is snel klaar, niet duur en zeer effectief. Dit maakt het de beste oplossing voor heel veel problemen die u kunt ervaren met uw vloer. Wij zetten enkele voordelen van polijsten op een rijtje:

 • Geen krassen meer in de vloer
 • Laat de vloer stralen als nooit tevoren
 • Zorgt dat zelfs ingetrokken vlekken verdwijnen
 • Heeft ook effect wanneer er al lang geen onderhoud is gepleegd
 • Kan schade herstellen na verkeerd gebruik van schoonmaakproducten

Hoeveel glans wilt u?

Is een glimmende vloer niets voor u? Geen zorgen, dan kunt u nog steeds vloer laten polijsten. Bij polijsten kunt u namelijk kiezen uit drie verschillende glansgraden. De eerste is hoogglans. Hierbij krijgt u een spiegelend en zeer stralend oppervlak. Daarna komt zijdeglans of satijnglans. Dit is minder glimmend dan hoogglans en zorgt voor wat meer diepte in de vloer. De minst glimmende optie is matglans. Dit wordt ook wel het zoeten of verzoeten van de vloer genoemd.

Deze natuursteensoorten kunt u polijsten

Polijsten is een techniek die op vrijwel iedere natuursteen vloer kan worden toegepast. Het is bijvoorbeeld geschikt om te gebruiken bij vloeren van:

 • Marmer
 • Travertin
 • Belgisch hardsteen
 • Chinees hardsteen
 • Terrazzo
 • Granito
 • Leisteen

Hopelijk weet u nu meer over het onderhouden van natuursteen. Wilt u meer interessante artikelen over vloeren en vloeronderhoud vindt u hier.

Comments are closed.