Veel voorkomende maag-darmklachten

Uncategorized

Maag-darmproblemen komen veel voor

U heeft waarschijnlijk wel eens last gehad van maagpijn of problemen gehad met uw darmen. Maag-darmklachten en prikkelbaar darm syndroom komen wereldwijd zeer veel voor, met name in landen met een hoge levensstandaard. Wilt u meer weten over de oorzaken en klachten bij maag-darmaandoeningen? Lees dan snel dit blog.

De werking van het spijsverteringskanaal

Uw maag en darmen maken deel uit van het spijsverteringskanaal. Voedsel wordt in de maag verzameld. Daar begint ook de vertering. Vervolgens komt het voedsel in de darmen terecht en worden de voedingsbestanddelen door het lichaam opgenomen. Wat achterblijft zijn de afvalstoffen, die u uitscheidt als ontlasting. Op verschillende plaatsen in dit traject kan er iets mis gaan. Bijvoorbeeld door het ontstaan van een ontsteking, beschadiging of tumor.

Oorzaken van een maag-darmaandoening

Er zijn verschillende maag-darmaandoeningen, zoals een maagzweer, darmafsluiting en het prikkelbaar darm syndroom. De oorzaak verschilt per aandoening. De meest voorkomende oorzaak is een infectie door een bacterie. Vaak komt dit door voedselvergiftiging. Ook buikgriep komt vaak voor. Een andere verklaring is, dat het verteringssysteem in de war raakt door bepaalde medicijnen, zoals antibiotica. Net als de oorzaken, verschillen de behandelingen per maag-darmaandoening.

Klachten bij maag-darmaandoeningen

Wanneer u een aandoening aan uw maag of darmen heeft, heeft u vaak last van de volgende symptomen:

  • Buikpijn of buikkramp
  • Diarree
  • Verstopping
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Gewichtsverlies
  • Bloed bij de ontlasting

Het is verstandig om uw huisarts te raadplegen wanneer deze klachten langer dan twee weken aanhouden. Indien u bloed bij uw ontlasting heeft, is het verstandig om direct een afspraak met uw dokter te maken.

Maag-darmklachten verhelpen

Heeft u last van maag-darmklachten? Dan wilt u deze verhelpen. Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u onderzoeken, advies geven en indien nodig doorverwijzen. Bij vragen over dit artikelen kunt u contact opnemen via het contactformulier.

Comments are closed.