De regels van tractor rijden

Rijlessen

Tractor rijden, rijbewijs nodig?

Ben je nieuwsgierig of je met jouw rijbewijs B ook tractor mag rijden? Wij pluizen het voor jou uit. Woon je op een boerderij of wil je graag bij kennissen zo nu en dan met de tractor kunnen rijden? Dan zou je denken dat het verplicht is om een tractor op jouw rijbewijs te hebben staan. Lees dit blog nu snel verder voor meer informatie over het trekkerrijbewijs.

Rijden op akkers en eigen wegen

Wil je kleine stukjes rijden op eigen wegen of akkers? Dan is het niet verplicht om hier een rijbewijs voor te hebben. Natuurlijk is het verstandig om een volwassene naast je te hebben wanneer je de tractor voor het eerst rijdt. Wil je de weg op? Dan gelden hier andere regels voor.

Wat je kan met rijbewijs T

Wanneer je de weg op wilt met de tractor, dan is het verplicht om rijbewijs T te behalen. Hiervoor moet je minimaal 16 jaar zijn. Met rijbewijs T mag je met een tractor, een trekker of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) rijden. Een motorrijtuig met beperkte snelheid rijdt niet harder dan 25 of 45 kilometer per uur. Dit zijn voertuigen zoals wegtreintjes, bezemwagens, vorkheftrucks en SRV-wagens.

Waarom rijbewijs T is ingevoerd

Sinds 1 juli 2015 is het verplicht voor iedereen om een tractor rijbewijs te behalen wanneer hij of zij een tractor wilt besturen. De reden waarom het rijbewijs T is ingevoerd is vanwege de verkeersveiligheid. Nederland is een van de laatste landen in Europa waar het tractor rijbewijs is ingevoerd.

Uitzonderingen met rijbewijs B

‘Ik heb al een rijbewijs B, mag ik dan ook tractor rijden?’ Dat is een goede vraag. Wanneer je jouw rijbewijs voor 1 juli 2015 hebt gehaald, dan krijg je automatisch bij een volgende vernieuwing het trekkerrijbewijs bijgeschreven op jouw rijbewijs. Heb je jouw rijbewijs B na deze tijd gekregen, dan moet je een apart examen doen voor het tractor rijbewijs. Heb je jouw rijbewijs B voor 1 juli 2015 gehaald, dan moet je wel voor 1 juli 2025 je rijbewijs laten vernieuwen. Laat je jouw rijbewijs na deze tijd vernieuwen, dan moet je apart examen doen om een tractor te mogen rijden.

Toch liever eerst rijbewijs B halen

Lijkt rijbewijs T je leuk, maar wil je eerst leren autorijden? Dan kun je op rijschool Veldhoven uitstekende lessen volgen. Wie weet wordt jouw eerstvolgende examen daarna wel voor rijbewijs T? Heb je nog vragen over rijbewijs T of rijbewijs B? Laat het ons hier weten!

Comments are closed.