Dit zijn de eisen voor het opstellen van een ouderschapsplan

Juridisch

Ouderschap

Een ouderschapsplan opstellen bij scheiding

Gaat u scheiden en heeft u minderjarige kinderen? Dan is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan afspraken over de opvoeding en de verzorging van het kind. In de praktijk wordt bij het opstellen van een ouderschapsplan vaak de hulp ingeschakeld van een mediator. Wij vertellen u in dit blog graag meer over de eisen voor het opstellen van een ouderschapsplan.

Wat moet er in het ouderschapsplan?

Over de volgende zaken moet u verplicht afspraken maken in het ouderschapsplan:

  • Hoe u de kinderen heeft betrokken bij het maken van het plan
  • De verdeling van de zorg en opvoeding (de zorgregeling) of een omgangsregeling
  • Hoe en hoe vaak u elkaar informatie geeft over het kind
  • Hoe u samen keuzes gaat maken over belangrijk onderwerpen, zoals de schoolkeuze
  • De kosten van de verzorging en opvoeding (de alimentatieregeling)

Niet-verplichte afspraken in het ouderschapsplan

U kunt ervoor kiezen om nog meer afspraken over uw kinderen vast te leggen in het ouderschapsplan. Zo kunt u regels of opvattingen over straffen opnemen in het plan. Ook kiezen veel ouders ervoor om een regeling op te nemen in het plan over het zien van beide families. Deze extra informatie kan ruzies of onenigheid in de toekomst voorkomen en kan zorgen voor meer continuïteit in de opvoeding. Maar het is niet verplicht om over deze aspecten van de opvoeding iets vast te leggen.

Mediatior inschakelen

Het is aan te raden om de hulp van een mediator in te schalen bij het maken van een ouderschapsplan. Dankzij mediation kunt u een regeling treffen die voor beide partijen en voor het kind gunstig is. Komt u er toch niet uit met een mediator? Dan kunt u ervoor kiezen om de hulp van een advocaat in te schakelen. Lees dan eerst dit blog over het kiezen van een goede advocaat.

Comments are closed.