Oorsprong en wetgeving van payrolling

administratie Payroll Zakelijk

Wat is payroll eigenlijk?

Heeft u zich altijd al afgevraagd wat payroll eigenlijk is en waar het vandaan komt? Dan bent u bij het juiste artikel beland. Bij payrolling geeft een bedrijf de verantwoordelijkheid voor zijn werknemers over en komt het personeel in dienst van een payrollbedrijf. Via een payroll-loonstructuur besteedt de werkgever juridische en administratieve gegevens zoals salarisadministratie en -betalingen, contractbeheer en bijvoorbeeld pensioenen uit aan een payrollbedrijf. Personeel dat wordt beloond volgens zo’n loonstructuur valt onder een andere cao dan de geldende cao binnen het bedrijf. Payroll wordt voornamelijk gebruikt door ondernemers, freelancers en zelfstandigen. Meer weten? Lees verder!

Oorsprong van ‘freelancers’

Payrolling begon als een systeem om freelancers te ontlasten van hun administratieve verplichtingen. De term “freelancer” komt van het Engelse woord freelance dat de auteur Walter Scott voor het eerst gebruikte in zijn roman Ivanhoe. Hij beschreef daarin een middeleeuwse soldaat wiens speer (‘lans’) niet van een landeigenaar was, maar zijn diensten voor geld beschikbaar stelde. De term is later overgenomen in de Nederlandse taal en verwijst naar een zelfstandig ondernemer zonder vast dienstverband: een freelancer dus!

Freelance of zzp’er

In Nederland wordt in plaats van freelance vaak de term zelfstandige zonder personeel (zzp’er) gebruikt. Deze term wordt voornamelijk gebruikt in de bouw en zakelijke dienstverlening, terwijl de term freelancer meestal wordt gebruikt in de journalistiek, communicatie of design. Juridisch gezien zijn de termen apart van elkaar te gebruiken, maar de Kamer van Koophandel behandelt ze als synoniemen.

Wetgeving payroll

De Nederlandse wetgeving is al een even bezig om freelancers dezelfde rechten te geven als werknemers in loondienst. Dat is gelukt in 2020. Werkgevers die gebruik maken van payroll moeten er voortaan voor zorgen dat payrollwerknemers vanaf 1 januari 2020 dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als ‘normale’ werknemers die in dienst van het bedrijf werken. Of payroll geschikt is voor uw bedrijf, kunt u hier lezen.

Comments are closed.