Geschiedenis van de bewakingscamera

Wonen

Oorsprong van de bewakingscamera

Tegenwoordig zien we hem bijna overal om ons heen wel hangen: de bewakingscamera. Het is dan ook heel gewoon om een bewakingscamera te kopen voor een bedrijfspand, of zelfs voor woningen. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van die beveiligingscamera’s? Daar vertellen we in dit blog wat meer over.

De eerste bewakingscamera’s

De eerste bewakingscamera werd al in 1942 gebruikt, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werd er in Nazi Duitsland een camerasysteem gebruikt voor het observeren van de lancering van V-2 raketten. Het systeem was ontworpen door Walter Bruch. In 1949 begon de commerciële productie van bewakingscamera’s door het Amerikaanse bedrijf Vericon. Door de zeer hoge kosten konden alleen de rijksten zo’n camera betalen. Bovendien waren ze ook niet bepaald ‘high tech’. Het was alleen maar mogelijk om live beelden te bekijken, en er kon niets opgeslagen worden via de camera’s.

Bewakingscamera’s in de stad

Door de ontwikkeling van het VCR systeem, werd het steeds makkelijker (en, zeker niet onbelangrijk, goedkoper) om de beelden die de bewakingscamera maakte op te slaan. Daardoor hoefde er niet iemand constant live naar de beelden te kijken, maar konden ze later teruggekeken worden. Toen het goedkoper werd om camera’s in te zetten dan politiepersoneel, doken de eerste bewakingscamera’s in steden op om criminaliteit aan te pakken. In 1968 werden de eerste CCTV camera’s in New York geïnstalleerd, in de drukste straat. Helaas deed het de criminaliteitscijfers niet dalen. Ook in Groot-Brittannië werden flink wat camera’s opgehangen. In de jaren 60 en 70 werden er flink wat experimenten gedaan. Die waren wel succesvol, en er werd een sterke daling in de criminaliteit waargenomen.

Toename in het gebruik

Omdat de beveiligingscamera’s zo’n succes waren, en omdat ze door de ontwikkeling van de technologie steeds goedkoper werden, werden ze ook steeds meer in gebruik genomen. Niet alleen door overheden, maar zeker ook door particulieren. Nu is het ook helemaal niet meer gek om met een bewakingscamera een oogje in het zeil te houden rondom een woning. Er zijn veel goede beveiligingscamera’s voor een scherpe prijs te krijgen waarmee iedereen de veiligheid kan vergroten.

Wilt u meer weten over bewakingscamera’s, en hoe u een camera vindt die uw woning of bedrijfspand kan beveiligen? Neem dan contact op, wij helpen u graag verder.

Comments are closed.