Het onderhoud en de behandeling van Belgisch hardsteen

Vloeren Wonen

Alles over Belgisch hardsteen

Heeft u een mooie vloer van Belgisch hardsteen in uw woning of op uw terras? Of denkt u erover om deze natuursteen vloer te laten plaatsen? Dan maakt u een goede keuze want het gesteente geeft uw woning of tuin een unieke, stijlvolle uitstraling. Maar u wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat de vloer lang mooi blijft. Dat doet u met het juiste onderhoud en behandeling van Belgisch hardsteen. In dit blog vertellen we hoe dat precies in zijn werk gaat.

Wat is Belgisch hardsteen?

Belgisch hardsteen is een vloer van natuursteen met een karakteristieke blauwgrijze kleur. Het is in verschillende variaties te krijgen, bijvoorbeeld in verschillende tinten. Het is een kalksteen, die naast de blauwgrijze kleur ook gekenmerkt wordt door de fossiele resten van zeelelies. Het steen doet een beetje denken aan graniet, waar ook de alternatieve naam voor Belgisch hardsteen vandaan komt: ‘petit granit’. Hardsteen is echter wel wat minder hard dan graniet. Hierdoor krast en vlekt het gesteente wat sneller. De vlekken en krassen zijn daarentegen wel slechts oppervlakkig, wat betekent dat ze na verloop van tijd ook weer verdwijnen. Toch is goed onderhoud en de juiste behandeling belangrijk om het gesteente lang mooi te houden.

De do’s en don’ts van het onderhoud

  • DO: bij vloeren van natuursteen is het belangrijk om het te laten behandelen door een specialist. Wij raden aan om Belgisch hardsteen te laten kristalliseren. Dit zorgt ervoor dat het minder vatbaar wordt voor vocht en vuil.
  • DON’T: gebruik geen agressieve middelen om de vloer te reinigen. Denk hierbij aan antikalk middelen en reinigingsproducten met zuur.
  • DO: maak de vloer regelmatig schoon met een sopje van lauwwarm water en natuurlijke groene zeep. Zorg er wel voor dat u de vloer ook weer goed droogt.
  • DON’T: maak de vloer nooit schoon met een hogedrukreiniger. Dan spuit u de bovenste beschermlaag van de vloer af, waardoor u onherstelbare schade aan kunt richten.

Comments are closed.