Oorzaken en oplossing van een maagzweer

Gezondheid

Aanhoudende buikklachten kunnen duiden op maagzweer

Ervaart u regelmatig een scherpe pijn in de maagstreek of de bovenbuik, bent u vaak misselijk of heeft u veel last van maagzuur? Dan kan dat duiden op een maagzweer. Een maagzweer is vervelend, maar zeker niet onoverkomelijk. In dit blog op het Nieuwsloket geven we u meer info over maagzweren.

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een pijnlijke ontsteking van de beschermende slijmvlieslaag van de maag. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat het slijmvlies van de slokdarm en de twaalfvingerige darm ontstoken raakt. Als de zweren dieper zijn, kunnen de zenuwen die in de bindweefsellaag zitten onbeschermd raken. Maagsappen kunnen dan direct in contact met de zenuwen komen. Dit contact veroorzaakt de pijn.

Hoe herkent u een maagzweer?

Een maagzweer gaat gepaard met pijn in de maagstreek, maar er zijn meer symptomen die kunnen duiden op een maagzweer:

  • Pijn in de bovenbuik
  • Een brandend gevoel achter het borstbeen
  • Misselijkheid
  • Een afgenomen eetlust, die weer vermagering veroorzaakt
  • Een opgeblazen buik
  • Boeren
  • Pijn die uitstraalt naar de rug, de schouderbladen en de hals
  • Pijn die toeneemt bij een hongerig gevoel en afneemt na het eten
  • Zwarte ontlasting bij bloedingen van het slijmvlies

Oorzaken van een maagzweer

De belangrijkste veroorzaker van een maagzweer is een infectie met de bacterie helicobacter pylori. Veel mensen dragen de bacterie, maar niet iedereen ontwikkelt een maagzweer. De bacterie kan zomaar weer verdwijnen. Bij aanhoudende klachten wordt geadviseerd om via behandeling de bacterie te verwijderen. In sommige gevallen kan de oorzaak van een maagzweer ook een ontstekingsremmende pijnstiller zijn.

Behandeling van een maagzweer

Vandaag de dag is de behandeling van een maagzweer vrij simpel en zeer effectief Er is geen enkele reden meer om weken-, maanden- of jarenlang met een maagzweer rond te lopen. Ga dus met uw symptomen onmiddellijk naar de dokter, zodat hij of zij een correcte diagnose kan stellen en de juiste behandeling kan starten. Leest u graag meer artikelen over gezondheid? Klik dan op deze link voor een overzicht.

Comments are closed.