Wat is het verschil tussen parket en laminaat?

Vloeren

Laminaat of parket

Laminaat- of parketvloeren, wanneer je een nieuwe vloer wilt laten leggen kom je waarschijnlijk voor die keuze te staan. Zowel laminaat als parket zijn namelijk veelgebruikte vloersoorten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Wij zetten de kenmerken, en dus ook de grootste verschillen tussen parket en laminaat, voor je op een rij.

Materiaal van de vloeren

Het grootste verschil tussen laminaat en parket is dat ze gemaakt zijn van verschillende materialen. Laminaat is gemaakt van een kunststof onderlaag, een drager, een laag waar een motief op gedrukt staat en ten slotte de kunststof toplaag. Parket bestaat echter grotendeels uit hout. Hout is een veel duurder materiaal. Dit maakt dat het parket duurder is dan laminaat. Natuurlijk zijn er heel veel variaties in laminaat en parket die het wat goedkoper of juist wat duurder maakt. Over het algemeen is het materiaal waarvan de planken gemaakt zijn echter de reden dat laminaat goedkoper is dan parket.

Levensduur van de vloeren

Ook de levensduur van parket en laminaat verschilt per soort. Toch mag er over het algemeen gezegd worden dat een parketvloer een langere levensduur heeft dan laminaat. Echter gaat laminaat, vergeleken met andere vloersoorten, ook behoorlijk lang mee. Enkele factoren die meespelen in de levensduur van de vloeren zijn de dikte (hoe dikker de vloer, hoe langer hij meegaat) en het onderhoud. Door de vloer goed te onderhouden kunt u de levensduur namelijk aanzienlijk verhogen.

Parket en laminaat onderhouden

Laminaat staat erom bekend dat het zeer eenvoudig te onderhouden is. Het is makkelijk om de vloer stofvrij te maken en met een vochtige dweil is ook een grondige reiniging zo geklaard. Parket kan een stuk minder goed tegen vocht. Het wordt dan ook aangeraden om deze vloer enkel met een stofzuiger schoon te maken. Echter kunnen zowel parket als laminaat niet tegen veel vocht. Het kan tot resultaat hebben dat de planken krom gaan staan. Laminaat heeft een vaste levensduur. Na een bepaalde tijd is de vloer gewoon ‘op’. Dit in tegenstelling tot een parketvloer die geschuurd en geolied kan worden om daarna weer als nieuw te stralen.

Welke vloer kies jij?

Er zit dus flink wat verschil tussen parket en laminaat, en ze hebben beide hun voor- en nadelen. Weet jij al welke vloer je kiest? Of kom je er toch niet uit? In dat geval raden wij aan om contact op te nemen met een specialist voor advies. Deze bespreekt welke vloer het beste bij jouw woonsituatie past, en legt bovendien parket of laminaat van topkwaliteit.

Comments are closed.