Acne behandeling in een huidkliniek

Gezondheid

Acne prima te behandelen in huidkliniek

Acne, er zijn maar weinig mensen van verschoond gebleven. Bijna iedereen — jong en oud — heeft in meer of mindere mate last (gehad) van die vervelende puistjes, mee-eters en de bijbehorende schaamte. Gelukkig zijn er steeds meer technologieën en middelen om acne te verminderen of te onderdrukken. Een acnebehandeling in een huidkliniek in Hilversum is een goede manier om van acne verlost te worden. Maar wat is nu eigenlijk acne, en wat kunt u er aan (laten) doen?

Wat is acne?

Acne, ofwel jeugdpuistjes, is een huidaandoening die meestal ontstaat in de puberleeftijd. Puistjes kunnen voorkomen in het gezicht, op de borst, rug of op de schouders. Ze worden veroorzaakt door hormoonveranderingen in de pubertijd. Daardoor kunnen de talgkliertjes in de huid meer talg aanmaken. Deze talgkliertjes kunnen verstopt raken, waardoor de talg zich kan ophopen. Als de talg niet meer weg kan en met bacteriën in aanraking komt, kan dit een ontsteking veroorzaken in de huid eromheen. Zo ontstaat dan het puistje. Ook kunnen mee-eters ontstaan, die mogelijk gaan ontsteken. Er zijn ook medicijnen (zoals anti-epileptica en antidepressiva) die acne kunnen verergeren. Soms is acne ook nog eens genetisch bepaald. Maar liefst 15 tot 20% van de mensen heeft last van ernstige acne, de rest heeft last van matige acne of sporadische acne.

Hoe acne te behandelen?

Iedereen die last heeft van acne hoort het liefst dat je ervan verlost kunt worden. Dat is helaas niet het geval: acne is een chronische huidaandoening die niet genezen kan worden. Het moet vanzelf verdwijnen. Tot de acne verdwijnt, zijn er behandelmethoden die de vorming van puistjes kunnen onderdrukken. In een huidkliniek kunnen ze acne behandelen met onder andere micro-needling en TCA peeling. Onderstaand leest u er meer over.

Behandeling met micro-needling en TCA peeling

Bij de acnebehandeling met micro-needling worden minuscule naaldjes gebruikt die zeer snel op en neer bewegen. Het voelt alsof er een schuurpapiertje over de huid wordt bewogen. Het ervaren van pijnsensaties is afhankelijk van de diepte van de behandeling. Bij diepere behandelingen wordt een verdovende crème gebruikt. En micro-needling behandeling duurt ongeveer 20 minuten en wordt in kuurverband aangeboden. Meestal zijn 4 tot 6 behandelingen voldoende voor het gewenste resultaat. Wanneer de huid onregelmatig van structuur is (door bijvoorbeeld acnelittekens) en oneffen oogt, is TCA peeling mogelijk. Voor deze intensievere vorm van peeling wordt de stof trichloorazijnzuur gebruikt. Deze stof maakt de ‘watermantel’ van de eiwitten van de huid kapot. Daardoor slaan de eiwitten neer, gaat de cel dood en ontstaat nieuwe huid. Die nieuwe huid vormt zich onder de ‘dode’ huidlagen. Als deze dode huidlagen afgestoten worden, heeft zich een nieuwe huid met betere structuur en meer egale pigmentatie gevormd.

Wat kunt u zelf doen bij acne?

Zelf kunt u weinig doen om acne te voorkomen. Het consumeren van bijvoorbeeld chocolade, varkensvlees of melk heeft geen enkele invloed op de huid. Zonlicht, of een zonnebank, doet ook niets. Wat kunt u er dan wel aan doen? Laat vooral de huid met rust. Dep de huid na het wassen voorzichtig droog. Te veel en te grondig wassen zorgt voor irritatie en zal de acne verergeren. Laat ook de puistjes met rust. Peuteren of knijpen veroorzaakt nieuwe puistjes en daardoor weer littekens. Heeft u erg veel hinder van acne? Ga dan altijd even lang bij de huisarts of een huidkliniek bij u in de buurt voor tips en adviezen bij acne.

Comments are closed.