Een drugstest op de werkvloer, mag dit?

Drugstest

Uw medewerkers testen op drugs

Een glaasje champagne drinken bij een viering op het werk is zeer normaal, maar drugs gebruiken absoluut niet. Mag een werknemer bij zijn/haar werknemers een drugstest afnemen? In sommige gevallen wel, maar in de meeste gevallen is dit verboden. In dit blog vertellen we u waarom dit zo is en in welke gevallen er wel een test mag worden afgenomen.

Verbod door invoering AVG wet

In nagenoeg de meeste gevallen zijn drugstesten uitvoeren op medewerkers verboden door de AVG wet. Dit is een privacyrichtlijn, welke ervoor zorgt dat de persoonsgegevens van werknemers worden beschermd. Bij de afname van een test voor alcohol, drugs of geneesmiddelen, wordt persoonlijke informatie van iemand verzameld. Het verzamelen en gebruiken van deze persoonsgegevens is een heikel punt. Een werkgever mag namelijk niet meer informatie van iemand verzamelen dan noodzakelijk is.

Aparte regeling chauffeurs en piloten

Alleen wanneer er een specifieke wetgeving voor is, mogen werkgevers een drugstest uitvoeren bij hun werknemers. Zo zijn er aparte regelingen voor chauffeurs en piloten. Een chauffeur mag namelijk niet achter het stuur nadat hij alcohol of drugs heeft gebruikt, zo stelt de Wegenverkeerswet. Ook luchtvaartmaatschappijen kunnen piloten onaangekondigd controleren op het gebruik van alcohol, drugs en geneesmiddelen. Dit is geregeld via de Wet Luchtvaart en het Besluit Alcohol, Drugs en Geneesmiddelen. Een piloot vervult namelijk een belangrijke functie en heeft de controle over de veiligheid van honderden passagiers. Alcohol of drugs neemt deze veiligheid weg, waardoor sneller een ongeval kan plaatsvinden.

Denk ook eens aan een bedrijfsarts

Bent u eigenaar van een bedrijf? Dan wilt u uiteraard dat het gebruik van drugs of alcohol door medewerkers tijdens het werk zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Heeft u een vermoeden dat een medewerker veelvuldig drugs of alcohol gebruikt, dan kunt u dit het beste met een bedrijfsarts bespreken. Door de juiste begeleiding op het werk in te schakelen, kunt u de problemen bij uw medewerker op een goede wijze oplossen. Op deze manier houdt u zich dan wel aan de AVG wet.

Conclusie

Kortom, het gebruik van een drugstest is in de meeste gevallen verboden. Enkel voor vrachtwagenchauffeurs en piloten is er een speciale wet waartoe dit toegestaan is. U kunt hiervoor speciale drugstesten aanschaffen. Heeft u het vermoeden dat uw werknemer drugs gebruikt op de werkvloer? En is deze geen vrachtwagenchauffeur of piloot? Bespreek dit dan met de bedrijfsarts, zodat tot een goede oplossing gekomen kan worden.

Comments are closed.