Zijn zonnebanken nou veilig of niet?

Uncategorized

Is het veilig te gaan zonnebanken?

Vorig jaar bleek in België dat slechts 10% van de zonnecentra voldeden aan de veiligheidsregels. Wij vroegen ons dus af: zijn zonnebanken wel veilig? Wij gingen op onderzoek uit naar de veiligheid van deze apparaten. Staan ze sowieso altijd veel te fel? Heeft de onveiligheid met het personeel van het zonnecentrum te maken? Of kun je altijd zorgeloos een zonnebank instappen? Lees dit blog om het voor eens altijd te weten: zijn zonnebanken nou wel of niet?

Ook in Nederland gaat er een hoop mis

In Nederland gelden al meerdere jaren enkele regels voor het gebruik van de zonnebank. Zo moet je minimaal 18 jaar zijn. De striktheid op dit regelgeving is echter wel wat verminderd. Tot 2012 werd er bijvoorbeeld nog heel actief gecontroleerd. Werden jongeren onder de 18 toegelaten in een zonnecentra voor een zonnebankbezoekje? Dan kon het zonnecentrum een boete verwachten. In 2013 werd het actieve toezicht aangepast tot een reactief toezicht. Hierdoor worden er steeds minder jongeren geweigerd tot de zonnecentra. Met als gevolg dat er veel jongeren met een nog te kwetsbare huid onder de zonnebank gaan.

Ontvang altijd eerst advies en vraag naar de risico’s

Bovendien bleek dat in Nederland vorig maar liefst 40% van de zonnecentra onvoldoende of zelfs geen advies geeft over de instelling of het gebruik. Ook werd de klant nauwelijks geïnformeerd over de mogelijke risico’s. Deze zelfde aanpak bleek dus ook in België toegepast te worden. Daar wilden ze een verbod op zonnecentra inluiden. Dit werd echter afgeketst, juist omdat ze onveilig thuisgebruik voorzagen en wilden voorkomen. Maar lekker thuis onder de zonnebank liggen, is dat dan gevaarlijk?

Thuis zonnebanken is erg veilig

Gelukkig vonden we direct het tegenbewijs. Bij diverse aanbieders van zonnebanken in Nederland kun je alleen veilige en kwalitatieve zonnebanken kopen. Hierdoor hoef je niet te vrezen voor een verbrande huid of andere nadelige gevolgen! Kortom, plaatsnemen in een zonnebank en daar enkele minuten lang je huid wat bijkleuren kan gewoon. Sterker nog, het is juist stukken beter en gezonder eerst even voor te kleuren, dan vanuit het niets in de felle zon op een strand te gaan liggen!

Schaf zelf ook een zonnebank aan

Je begrijpt ook dat een zonnebank echt geen onveilig apparaat is. Maar voor de zekerheid raden we je aan om óf een eigen zonnebank aan te schaffen, of naar een zonnecentrum te gaan dat alles weet over zonnebanken. Zo voorkom je dat je door een onervaren ‘specialist’ in een veel te warme of felle lamp wordt geplaatst. Veel plezier met het zonnebanken gewenst!

Comments are closed.