Zo doet u veilig online inkopen

Kantoren

Black Friday: een zegen of een vloek?

Eind 2017 was het weer zover: Black Friday. Heel Nederland ging op die dag uiterst voordelige Sinterklaas- en Kerstinkopen doen. Naast dat we massaal de winkels leegkopen, wordt er tegenwoordig ook heel veel online gekocht. De aanbiedingen daar zijn werkelijk ongeloofwaardig mooi. En ‘ongeloofwaardig’ is helaas vaak de juist omschrijving. Ook vorig jaar zijn mensen weer de dupe geweest van nepbestellingen. Ze hebben iets besteld, geld overgemaakt, maar het bestelde product is nooit gearriveerd. Het bedrijf achter het product blijkt inmiddels van de aardbodem verdwenen. Deze slachtoffers kunnen dus nergens meer aanspraak op maken. Wij geven u graag wat tips om zulke miskopen te voorkomen. Het begint met het controleren of de website een Kvk-nummer heeft, leveringsvoorwaarden en een vestigingsadres.

Wat is Black Friday precies?

Black Friday is de dag na Thanksgiving, eind november. Het is in Amerika al jaren gebruikelijk om juist die dag, als alles voor een appel en een ei verkocht wordt, goedkope Kerstinkopen te doen. Omdat we in Nederland daar ook nog het Sinterklaasfeest tussen hebben zitten, nemen wij deze traditie maar al te graag over. De populariteit van Black Friday groeit enorm. Met name in webwinkels, omdat u dan de deur niet uit hoeft. Geen drukte, geen geruzie met andere winkelende mensen die ook hun zinnen hebben gezet op dat laatste exemplaar.. Volop voordelen dus? Helaas niet. Juist in de periode vóór de feestdagen zijn oplichters ontzettend actief. Denk aan het verkopen van nepproducten. Of het aanbieden en verkopen van producten, terwijl er helemaal niets te kopen valt. De oplichter ontvangt wel uw geld, maar u niet uw bestelde product. Kortom, pas goed op als u online aankopen wilt doen! Beschikt u zelf over een website? Zorg dan dat u aantoont dat u wél een betrouwbare ondernemer bent!

Zo ziet een officiële webshop eruit

Wilt u geen slachtoffer zijn van een oplichter op internet? Controleer dan heel goed de webshop waarbij u een aankoop wilt doen. Hierbij enkele punten waaraan u kunt herkennen of er daadwerkelijk een betrouwbaar bedrijf achter een website schuilgaat:

  • Staat er een vestigingsadres op de website?
  • Kunt u de leveringsvoorwaarden openen en lezen?
  • Wordt er een KvK-nummer genoemd op de website?
  • Is het bedrijf achter de webshop (inter)nationaal bekend?
  • Zijn de eventuele recensies echt en niet alleen maar positief?

Als u bij één of meerdere van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, is de kans groot dat u te maken heeft met een betrouwbaar bedrijf. Als u zelf producten of diensten online aanbiedt, raden wij u ook aan bovenstaande lijst goed te controleren. Een consument vertrouwt u vaak pas, als u aan alle bovenstaande punten voldoet.

Comments are closed.